Comisia Europeană susţine că nu are în prezent niciun proiect legislativ privind interzicerea în viitor a mineritul cu cianuri, precizând că prioritatea sa este de a se asigura că statele membre aplică pe deplin directiva privind gestionarea deşeurilor din industria extractivă. Poziţia executivului european a venit ca reacţie la scrisoarea unui grup de 16 europarlamentari, iniţiată de eurodeputatele Daciana Sârbu (PSD) şi Renate Weber (PNL) şi care critică atitudinea CE în privinţa mineritului cu cianuri.
În ceea ce priveşte introducerea unei interdicţii generale privind tehnologiile miniere cu cianuri, propusă de rezoluţia de la 5 mai 2010 a PE, Comisia "consideră că o astfel de interdicţie nu este justificată din perspectivele privind mediul şi sănătatea".
Actuala legislaţie privind gestionarea deşeurilor din industria extractivă (Directiva 2006/21/EC) include "cerinţe precise şi stricte, care ar trebui să asigure un nivel corespunzător de siguranţă a facilităţilor pentru deşeurile din minerit", se arată în răs-punsul Comisiei, citat de Agerpres. "Valorile limită pentru depozitarea de cianuri definite în Directivă sunt extrem de scăzute şi implică, în practică, necesitatea de a distruge înainte de depozitare majoritatea cianurilor folosite. Aceste prevederi au fost introduse în urma accidentului de la Baia Mare (n.r. - din 2000) pentru a evita repetarea condiţiilor şi consecinţelor acelui accident", notează executivul de la Bruxelles, care consideră, de asemenea, esenţială asigurarea aplicării depline a Directivei de către statele membre, urmând, în consecinţă, să ia măsuri adecvate în acest sens.
Executivul european mai menţionează că, din informaţiile de care dis-pune, "nu există pe piaţă nicio alternativă adecvată la folosirea de cianuri pentru extracţia de aur". "În majoritatea depozitelor europene, aurul este legat de alte metale, ceea ce în