Directorul Teatrului Naţional din Craiova, Mircea Cornişteanu (foto), a vorbit pentru GdS despre premierele stagiunii teatrale 2011/2012.
- În această seară (aseară - n.r.), Naţionalul din Craiova a prezentat prima premieră a stagiunii teatrale 2011-2012, „Tartuffe“ de Moliere. Care ar fi, la cald, o primă impresie a dumneavoastră?
- Ca regizor, aş putea să vă răspund, dar nu e cazul deoarece eu gândesc altfel despre această piesă, pe care am şi făcut-o dealtminteri, la Braşov, în urmă cu 15 ani. În calitate de director, vă pot spune că este un spectacol pe care l-am dorit pentru că oferă o partitură excepţională unuia dintre cei mai buni actori pe care i-a avut şi îi are Teatrul Naţional din Craiova, Valentin Mihali, după cum oferă încă două partituri de foarte mare dificultate lui Ilie Gheorghe şi Nataşei Raab. Aş adăuga că „Tartuffe“, una din capodoperele dramaturgiei universale, este un titlu necesar în repertoriul unui Teatru Naţional. Spectacolul nostru din această seară (aseară - n.r.), după reacţiile publicului, aşa cum aţi văzut, a plăcut.
- Peste câteva zile, o nouă premieră va fi la TNC, „Hoţi“…
- Într-adevăr, duminica aceasta, (9 octombrie), la sala mică, TNC va prezenta a doua premieră a stagiunii, „Hoţi“. Este premiera românească a unei faimoase scriitoare contemporane din Germania, Dea Loher. În treacăt fie zis, Dea Loher a fost în urmă cu mai bine de două săptămâni în România, într-un proiect al Institutului Cultural Român, care s-a desfăşurat la Cetate, un proiect destinat traducerii unor piese ale scriitoarei germane în diferite limbi europene. Spectacolul nostru, în regia Alinei Rece, face parte dintr-un proiect al celebrului Deutsches Theatre din Berlin, proiect la care, alături de TNC, participă Teatrul „Cameri“ din Tel Aviv şi Teatrul Naţional din Stockholm, iar originalitatea proiectului constă în faptul