În această săptămână, cazul Roșia Montană se află din nou pe agenda Parlamentului European (PE). De această dată la Comisia pentru Petiții a acestei instituții. În cadrul acesteia se va discuta Raportul asociației cercetătorilor români Ad Astra, realizat în 2010 (îl puteți citi în format .pdf aici), care stă la baza petiției. De asemenea, Comisia pentru Petiții urmează să se pronunțe și asupra unei petiții înaintate de Asociația ”Alburnus Maior”, a localnicilor care se opun proiectul minier promovat de RMGC.
Reprezentanții Ad Astra speră că proiectul RMGC de la Roșia Montană să nu fie tratat cu generalități, datorită particularităților acestuia – de la dimensiunile gigantice ale proiectului până la problema specifică a patrimoniului cultural de excepție. Conform TVR, Comisia Europeană ar fi dat deja un răspuns acestei petiții, informând că, în mare, garanția de 150 de milioane de euro pe care RMGC și-a asumat că o va asigura la începutul proiectului se înscrie în limitele minime ale legislației UE referitoare la exploatările cu cianuri, iar decizia finală va aparține autorităților române. Cu toate acestea, Comisia Europeană a solicitat detalii suplimentare referitoare la modul (parametrii) în care s-a calculat suma în discuție.
Despre ceea ce se va discuta la Comisia pentru Petiții vă voi ține la curent în zilele următoare. Până atunci, un reportaj despre Roșia Montană difuzat ieri de… televiziunea arabă AlJazeera (varianta în limba engleză).
***
Mențiune: Suma reală promisă de RMGC ca și garanții este de 135 de milioane de euro. Cifra de 150 de milioane de euro a fost declarată de ministrul Mediului Laszlo Borbely, fiind preluată astfel în raportul Ad Astra și în răspunsul Comisiei Europene.
În această săptămână, cazul Roșia Montană se află din nou pe agenda Parlamentului European (PE). De această dată la Comisia pentru Petiții