Chiar dacă economia locală nu şi-a accelerat creşterea, piaţa imobiliară din România ar putea înregistra cele mai mari randamente din regiune în 2012, de peste 10%, faţă de 4% estimat la nivelul pieţelor din Europa Centrală şi de Est (ECE), în condiţiile în care piaţa chiriilor nu dă semne de îmbunătăţire, scriu analiştii Erste într-un raport.
Potrivit raportului Erste, companiile din domeniul imobiliar din ECE ar putea înregistra un randament (ROE-Return on Equity) de 4% în 2012, iar analiştii estimează că acţiunile acestor companii au un potenţial de creştere de 15%, posibil a se materializa până la finele anului.
Nivelurile de profitabilitate situate sub medie reprezintă cel mai mare obstacol ca raportul preţ/valoare contabilă (P/BV) să se apropie de 1x. Tendinţa de creştere la nivelul ECE este susţinută de gradul redus de neocupare, de cererea ridicată şi numărul redus de proiecte aflate în curs de dezvoltare.
"În prezent, observăm că diferenţa dintre randamente se află la cel mai mare nivel înregistrat după primăvara anului 2009. Totuşi, nivelurile actuale ale ROE sunt încă dezamăgitor de mici. Dacă nivelul chiriilor şi-a revenit din criză, eficientizarea costurilor de operare se lasă încă aşteptată, în special în contextul în care volumele de activitate şi profiturile nu vor reveni prea curând la nivelurile înregistrate înainte de criză. În favoarea acţiunilor companiilor din domeniul imobiliar este discount-ul de 50% din valoarea contabilă", spune Günther Artner, director în departamentul de cercetare al Erste pentru ECE.
Pe piaţa locală, randamentele scad, dar rămân cele mai mari
În ceea ce priveşte România, analiştii Erste Group consideră ca există posibilitatea reducerii randamentelor de pe piaţa imobiliară. În Bucureşti, există încă o rată de neocupare ridicată (de circa 20%), iar nivelul chiriilor nu şi-a revenit încă. @N