Ridicarea imunităţii parlamentarilor ar putea fi decisă în termen de 48 de ore de la primirea cererii, conform unei propuneri făcute de vicepreşedintele PDL, Monica Macovei, şi care ar putea fi inclusă în Strategia Naţională Anticorupţie 2011-2014, aflată în prezent în dezbatere publică.
Decizia privind ridicarea imunităţii ar trebui făcută prin vot la vedere pentru ca electoratul să vadă cum votează aleşii şi pentru a evita ascunderea răspunderii în spatele votului secret, aşa cum este acum, după cum a precizat Monica Macovei. La ridicarea imunităţii nu ar trebui studiate actele aflate la dosar, deoarece „Parlamentul nu judecă, deci nu trebuie să cântărească probele".
Noua procedură privind ridicarea imunităţii ar urma să fie introdusă în regulamentele Camerei Deputaţilor şi Senatului. Fostul ministru al Justiţiei a precizat că există deja un astfel de proiect de lege pe rolul Camerei Deputaţilor, iniţiat de Sulfina Barbu, Sever Voinescu şi Raluca Turcan şi la care a contribuit şi ea. „Acum trebuie numai făcute eforturi pentru a fi adoptat şi apoi promovat la Senat. Acest proiect aduce normele procedurale româneşti în acord cu cele mai bune practici din state UE. Consider că aceasta trebuie să fie propunerea Ministerului Justiţiei în noua sa strategie, asta dacă îşi ia răspunderea", mai scrie Macovei.
Potrivit practicilor altor state UE, Parlamentul trebuie doar să se asigure că cererea de ridicare a imunităţii nu este determinată de declaraţii sau acţiuni politice ale parlamentarului, adică învinuirea penală nu este una inventată, ci se bazează pe indicii de comitere a unei infracţiuni, iar acestea rezultă (sau nu) din cererea de ridicare a imunităţii facute de procurori, a precizat Macovei.
>> Decizia privind ridicarea imunităţii ar trebui făcută prin vot la vedere pentru ca electoratul să vadă cum votează aleşii.
Ridicarea imunităţi