Bolnavii din judeţ se tratează prin vecini pentru că nu au încredere în medici, iar condiţiile din spitale sunt precare. Sute de oameni refuză anual internarea în unităţile din Botoşani. Ei se plâng că actul medical este de proastă calitate şi s-au trezit adesea cu diagnostice sau tratamente greşite.
Tot mai mulţi botoşăneni îşi rezolvă problemele de sănătate în spitalele din alte judeţe, considerând că cele din Botoşani nu pot oferi un act medical de încredere. Fenomenul s-a acutizat în ultimii ani şi din cauza dotării precare cu aparatură medicală, a lipsei de specialişti şi, nu în ultimul rând, a condiţiilor mizerabile în care oamenii sunt spitalizaţi. Aceste lucruri sunt spuse tot mai des de pacienţi şi recunoscute chiar de unii medici, care simt pe propria piele că rămân fără bolnavi.
Medicii specialişti, pe cale de dispariţie
Cornel Enache are 40 de ani de când profesează ca medic şi este în măsură să facă o radiografie completă a sistemului sanitar din Botoşani, mai ales că a fost în mai multe rânduri şi director al Spitalului Judeţean „Mavromati“. Medicul recunoaşte deschis că spitalele din judeţ sunt neperformante pentru pretenţiile bolnavilor. „Ne pleacă pacienţii pentru că nu avem performanţă în spitale. Spre exemplu, Materniatea are două etaje goale pentru că s-au desfiinţat paturile din lipsă de pacienţi“, a spus medicul Cornel Enache.
Una dintre principalele cauze identificate de acesta este lipsa specialiştilor. „Oamenii aşteaptă un act medical cât mai performant, iar acesta lipseşte pentru că în Botoşani nu au mai venit în ultimul timp specialişti. Chirurgia plastică nu excelează, pe Secţia de Urologie este veşnic scandal între medici, la Cardiologie bolnavii stau unul peste altul în saloane, iar exemplele pot continua. Este adevărat că avem specialişti foarte buni în ortopedie sau că abia acum se formează o ec