Laptele şi brânza nu constipă, iar cafeaua induce senzaţia falsă că accelereză tranzitul. Nu este necesar să aveţi scaun zilnic, ci de trei ori pe săptămână, spun nutriţioniştii. Sursa: Foto: Shutterstock
Constipaţia este mai mult decât un tranzit lent. Poate ascunde boli mai grave, cum este diabetul sau cancerul colorectal. Foarte multe mituri s-au conturat însă în jurul acestui subiect. E rău dacă n-am scaun zilnic? Lactatele constipă? Cafeaua accelerează tranzitul? E bună clisma? Medicii demontează cele mai frecvente mituri despre digestie.
1. E musai să ai scaun zilnic
FALS. Ce este normal la o persoană nu se aplică pentru toţi. Unii oameni au scaun de trei ori pe zi, alţii, de trei ori pe săptămână. "Deşi să mergi zilnic la toaletă e fiziologic, se poate vorbi de constipaţie doar atunci când aveţi mai puţin de trei scaune pe săptămână şi de constipaţie severă, atunci când nu aveţi scaun într-o săptămână", spune Eduard Adamescu, nutriţionist la Cabinetul de Nutriţie, Diabet şi Boli Metabolice "Calea Moşilor", din Bucureşti.
2. Constipaţia duce la acumularea toxinelor în organism
FALS. Mulţi oameni cred că, dacă sunt constipaţi, în organismul lor se acumulează toxine, care provoacă cancer. Acest lucru nu este susţinut ştiinţific.
3. Mai multe fibre elimină constipaţia
FALS. Consumând mai multe fibre, tranzitul intestinal este mai accelerat, însă constipaţia cronică semnalizează probleme mai grave: disfuncţii ale glandei tiroide, diabet, sindromul Parkinson sau atac cerebral. "În cazuri grave, poate indica un cancer colorectal. Dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni sau scaunul este însoţit de sângerare, dureri abdominale sau pierdere în greutate bruscă, mergeţi la doctor", este sfatul nutriţionistului.
4. Guma de mestecat şi lactatele constipă
ADEVĂRAT. Doar dacă aveţi intoleranţă la lactoză, lactatele