Un istoric respectat, Adrian Cioroianu, o sportivă campioană, Ana-Maria Brânză, şi un îndrăgit compozitor, Marius Ţeicu, dezbat cu patimă chestiunea Imnului. „Adevărul“ prelungeşte spectaculoasa discuţie lansată ieri în spaţiul public: să fie sau să nu mai fie „Deşteaptă-te, române!“ Imnul nostru naţional?
Fiind vorba de un simbol atât de sensibil, părerile sunt, fireşte, împărţite şi susţinute cu aplomb. Istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe al României, susţine în mod categoric schimbarea Imnului naţional, considerând că originile noastre indiscutabil latine impun o notă mai optimistă. „Eu cred că trebuie schimbat, pentru că toate popoarele latine au imnuri mai optimiste, mai înălţătoare.
«Deşteaptă-te, române!» mai rău ne-a adormit în ultimii 20 de ani, în loc să ne deştepte. Pur şi simplu, nu e potrivit ca imn şi nu o spun doar eu, o spun profesionişti în muzică. Nu are structura necesară, are o melodie prea liniştitoare. Nu pot să spun eu ce fel de cântec s-ar preta să fie Imnul naţional al României, sunt multe melodii care mie îmi trezesc o emoţie deosebită, dar asta nu înseamnă că sunt bune pentru a fi imn. Avem o serie de muzicieni, profesori de Conservator, care trebuie consultaţi în această problemă", ne-a declarat Cioroianu.
După opinia sa, odată cu imnul naţional ar trebui pusă în discuţie şi data la care sărbătorim Ziua naţională a României: „Eu am spus-o în dese rânduri că atât Imnul, cât şi Ziua naţională trebuie rediscutate. Suntem singurul popor latin care avem ziua naţională iarna, pe 1 decembrie. Sunt de acord că ele au fost stabilite într-un context istoric tensionat, respectiv Revoluţia din 1989, dar acum cred că se impune să fie puse în discuţie într-un spirit mult mai relaxat".
Ţeicu e trist
Compozitorul Marius Ţeicu spune că, dacă s-ar schimba Imnul, noua melodie ar trebui să fie realizată în tonali