După o perioadă destul de lungă de aşteptare, Guvernul a aprobat, la sfârşitul săptămânii trecute, normele metodologice la Legea 153/2011, prin care Primăriile şi proprietarii locuinţelor cu faţade degradate vor putea accesa credite a căror dobândă este subvenţionată integral de către stat. Respectiva lege ar putea fi o alternativă pentru reabilitarea sutelor de clădiri degradate din zona istorică a Timişoarei.
Un demers aşteptat de multă vreme
Prin adoptarea normelor metodologice ale actului normativ, prin care se vor putea acorda credite cu dobândă subvenţionată pentru reabilitarea clădirilor degradate, se poate începe deja acordarea acestui tip de ajutor pentru proprietarii care vor să-şi consolideze şi să-şi repare imobilele. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a precizat că astfel se dă curs unor solicitări mai vechi ale administraţiilor locale preocupate de modul în care arată multe dintre clădirile de patrimoniu.
Astfel, creditele vor fi acordate cu o scadenţă de cinci ani. Din valoarea creditului, 10% trebuie asigurată de către Primării sau proprietari, 90% este creditul, iar dobânda se subvenţionează din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Potrivit oficialilor ministeriali, prin acest demers va fi facilitată considerabil reabilitarea unor clădiri de patrimoniu, cu potenţial economic şi turistic ridicat, mai ales din zonele istorice, iar cu sumele solicitate, proprietarii de locuinţe pot realiza inclusiv lucrări de reabilitare termică.
O şansă pentru zona istorică a Timişoarei
Actul normativ care va fi pus în aplicare în perioada imediat următoare ar putea fi o şansă pentru reabilitarea clădirilor degradate din zona istorică a Timişoarei. Cartierele istorice Cetate, Iosefin şi Fabric au peste 14.500 de clădiri construite înainte de 1945, iar lipsa lucrărilor de