„Fabrica de ars gunoaie” e un proiect evaluat la 148 de milioane de euro, fondurile nerambursabile alocate judeţului prin POS Mediu fiind de 166,5 milioane de euro.
Masterplanul privind sistemul integrat de management al deşeurilor din judeţul Braşov a fost aprobat deja, iar de acum trebuie parcurse procedurile în vederea implementării lui, ceea ce înseamnă şi atragerea a 176 de milioane de euro.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu, Axa prioritară 2. Implementarea sistemului de gestionare integrată a deşeurilor presupune cheltuieli cifrate la 176 de milioane de euro, din care aproximativ 166,5 milioane de euro reprezintă investiţii ce vor fi finanţate din fondurile asigurate prin POS Mediu. Diferenţa, aproximativ 10 milioane de euro, înseamnă cheltuieli neeligibile. Este vorba despre investiţii care fie există deja sau urmează să fie realizate din alte surse, fie vor fi lăsate în responsabilitatea operatorilor de salubritate.
Energie termică din deşeuri, după 2015
Din cele 166,5 milioane de euro, 148,1 milioane de euro sunt prevăzute pentru construirea unei instalaţii de valorificare energetică a deşeurilor, la Tărlungeni. Este vorba de o instalaţie Waste to Energy (WtE – tratare termică a deşeurilor cu valorificare energetică) cu o capacitate de 156.000 tone de deşeuri pe an. Cum în anul 2010, în judeţul Braşov a fost generată o cantitate totală de deşeuri de aproximativ 276.700 de tone (250.400 de tone în mediul urban şi 26.300 în mediul rural), va fi asigurată materia primă pentru funcţionarea noii instalaţii.
Licitaţia se va lansa în 2012, construcţia
începe în aprilie 2013
Energia termică rezultată va fi introdusă în sistemul centralizat de termoficare al municipiului Braşov. În acest sens a fost obţinut acordul municipalităţii. „Până când instalaţia de la T