Cat inca se mai gasesc la piata pepeni, ar fi bine sa profiti la maximum de ei, caci te ajuta sa previi o serie intreaga de boli. Desi de zeci de ani se stie ca pepenii reprezinta o sursa excelenta de Vitamina C, A si B6, studiile recente au aratat ca fructul, originar din Africa, aproape ca nu are egal in ceea ce priveste continutul sau de antioxidanti.
Cel clasic, rosu, are o mare concentratie de licopen, un carotenoid ce neutralizeaza radicalii liberi, substante care fac rau organismului. Consumul regulat de pepene oxideaza colesterolul, ameliorand si reumatismul si osteoartrita, conform Third Age. Despre licopen se stie ca protejeaza organismul de mai multe tipuri de cancer, inclusiv de cel de prostata, endometrial, pulmonar, colorectal si mamar.
Un studiu realizat anul trecut in SUA, publicat de Journal of Agriculture and Food Chemistry, a aratat ca pepenele este excelent atat pentru femei, cat si pentru barbati, pentru ca previne disfunctiile erectile, scade tensiunea, mareste sensibilitatea la insulina si lupta cu degenerescenta maculara.
In plus, alte cercetari au aratat ca acele carotenoide continute, mai ales beta-carotenul si licopenul, sunt si mai active daca fructul este pastrat la temperatura camerei si nu la frigider. Refrigerarea face ca unele dintre proprietatile pepenelui sa se piarda.
Cat inca se mai gasesc la piata pepeni, ar fi bine sa profiti la maximum de ei, caci te ajuta sa previi o serie intreaga de boli. Desi de zeci de ani se stie ca pepenii reprezinta o sursa excelenta de Vitamina C, A si B6, studiile recente au aratat ca fructul, originar din Africa, aproape ca nu are egal in ceea ce priveste continutul sau de antioxidanti.
Cel clasic, rosu, are o mare concentratie de licopen, un carotenoid ce neutralizeaza radicalii liberi, substante care fac rau organismului. Consumul re