Nokia a abandonat ambiţiile de a dezvolta un sistem de operare pentru telefoanele de ultimă generaţie, preferând să-şi concentreze eforturile pe crearea de software pentru telefoanele cu funcţii de bază, scrie Wall Street Journal.
Compania ar lucra la un sistem de operare bazat pe Linux care se numeşte Meltemi, cuvânt grecesc ce desemnează vânturile văratice care bat din nord către Marea Egee, potrivit unor surse citate de jurnaliştii americani. Un purtător de cuvânt al Nokia a refuzat să comenteze în legătură cu strategia companiei vizavi de produsele şi tehnologiile pe care le au în lucru.
Citeşte şi NOKIA ÎNCHIDE FABRICA DE LA CLUJ
Tentativa Nokia de a dezvolta propriul software este un semn în plus că accentul în industria tehnologiei nu mai este pus pe hardware, pe dezvoltarea telefoanelor în sine, ci pe sistemele de operare ale acestora. Anul trecut, piaţa a fost dominată de sistemul Android al celor de la Google, comun în rândul smarphone-urilor cu performanţe medii, în timp ce iPhone-urile Apple, care au la bază sistemul de operare iOS, au acaparat piaţa telefoanelor performante.
Analiştii sunt de părere că producătorii de telefoane mobile care îşi dezvoltă şi partea de software, precum face Apple, au mai multe avantaje. În primul rând, brandul şi produsele lor se diferenţiază ca aspect şi funcţionalitate de cele ale competiţiei. De asemenea, ei nu depind de alte companii şi se pot dezvolta într-un ritm accelerat.
Nokia încearcă să imite strategia sud-coreenilor de la Samsung, scrie sursa citată. Compania a investit în propriul sistem de operare, numit Bada şi lucrează la dezvoltarea unor smartphone-uri performante care să funcţioneze cu sistemul Android.
Tim Shepherd, un analist canadian, este de părere că producătorii de telefoane care îşi dezvoltă produsele pentru o anume platformă riscă să devină "prea angajaţi" faţă de