Daca s-ar face vreodata o comparatie intre sumele incasate din privatizari si banii cheltuiti pentru restructurarea companiilor, atunci am vedea in alte culori procesul privatizarilor.
Daca ne-am uita numai pe compensatiile acordate angajatilor disponibilizati, atunci multe din privatizari nu ar mai parea chiar atat de profitabile. Econtext va prezinta sumele care au fost acordate de la bugetul de stat drept plati compensatorii efectuate in cadrul programelor de restructurare, privatizare si lichidare din 1997 si pana in 2010. Mai exact, banii acordati muncitorilor care au fost concediati in acest interval de timp. Datele au fost obtinute de Econtext de la Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Pentru a ne face o idee relativa despre piata muncii din Romania, sa spunem ca la finele anului 1990 erau in tara noastra circa 8,1 milioane de angajati. De asemenea, in 1997, potrivit datelor de la Ministerul Muncii si Institutul National de Statistica, numarul salariatilor scazuse la 5,4 milioane de salariati. Din acestia, 1,53 de milioane erau incadrati in sectorul privat, iar 3,87 de milioane erau angajati in sistemul public.
La finalul anului trecut erau in Romania 4,1 milioane de salariati, iar circa 1,4 milioane activau in sectorul bugetar. Astfel, din 1997 si pana la sfarsitul anului precedent au iesit din sistemul public 2,47 de milioane de salariati. Dar sa revenim la valoarea compensatiilor. Asadar, compensatiile acordate in cadrul programului de privatizare, restructurare si lichidare in aceasta perioada 1997 – 2010 s-au ridicat la 1.856.574.276 de lei.
Adica aproape 2 miliarde de lei. In euro, ar insemna 1.038.843.274 de euro, intrucat am adunat compensatiile la cursul de schimb din fiecare an. Dar iata valoarea compensatiilor platite in cadrul programului de privatizare, restructurare si lichidare din 1997 si pana in 2010:
Daca s