Cazurile în care se utilizează procure notariale false pentru scoaterea din ţară a unor minori s-au înmulţit, la frontiera de vest, în ultimele săptămâni. Cazuistica ultimilor ani arată că această metodă este folosită în special de traficanţii de persoane, pentru transportul în ţara de destinaţie a viitoarelor victime pe care le vor exploata.
Cazuri “la indigo”
Poliţiştii de frontieră timişeni au depistat, săptămâna trecută, la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, o femeie din Mehedinţi care încerca să scoată ilegal din ţară o minoră, folosindu-se de o procură notarială falsă. C. Aurelia, de 22 de ani, a prezentat, pe lângă cărţile de identitate, şi o procură notarială din partea părinţilor pentru minora care o însoţea. În urma verificărilor făcute de poliţişti s-a dovedit că procura era falsă. Femeia a declarat că voia să o ajute pe copilă să ajungă în Franţa, aşa că a obţinut procura notarială de la un bărbat din Craiova, contra sumei de 50 de euro.
Cazurile de acest gen s-au înmulţit în ultima perioadă la frontiera de vest. La Vama arădeană Turnu, în urmă cu câteva săptămâni, un tânăr de 20 de ani a încercat să iasă din ţară cu un minor, prezentând la controlul de frontieră o procură notarială falsă. Documentul nu conţinea elementele de identificare specifice unui act original similar eliberat de birourile notariale din România, având o ştampilă atipică, fiind fără timbru sec şi conţinând numeroase greşeli gramaticale.
Din declaraţia minorului a rezultat că procura notarială care a fost prezentată la ieşirea din România a fost înmânată de mama sa.
O metodă cu aplicare largă
Metoda prezentării de procure notariale false este utilizată frecvent de traficanţii de persoane pentru a scoate din ţară viitoarele victime minore. “Într-adevăr, este o metodă destul de des utilizată de traficanţi. Însă s