Pacienţii români cu hepatită cronică virală recidivantă ar putea beneficia gratuit de o terapie care le creşte şansele de vindecare, iar stenturile hepatice prelungesc viaţa pacienţilor cu ciroză hepatică gravă.
Potrivit speciliştilor prezenţi la al XXI-lea Congres Naţional de Hepatologie organizat la Bucureşti de Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului, două soluţii terapeutice noi pentru România, ar putea schimba viaţa bolnavilor cu afecţiuni hepatice grave: hepatita cronică virală dată de infecţia cu virusul hepatitic C şi ciroza hepatică.
Hepatita virală rezistentă la tratament are soluţie
Terapia destinată bolnavilor cu hepatită virală cronică dată de virusul C, rezistentă la tratament, constă în urmarea unei scheme terapeutice formată din trei medicamente, comparativ cu schema formată din numai două medicamente prin care se trata până în prezent heptatita virală cronică. „Alături de substanţele interferon şi ribavirină, care se folosesc în prezent pentru tratarea hepatitei cronice virale C, se vor introduce şi inhibitori de polimerază sau de protează care pot tripla răspunsul pacienţilor la tratament", a precizat profesorul dr. Mihai Voiculescu, în cadrul Congresului Naţional de Hepatologie organizat la Bucureşti de Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului.
Studiile realizate de Centrul de Medicină Internă al Intitutului de Clinic Fundeni arată că infecţia cu virusul hepatitic C afectează 6% din români. Dintre aceştia, doar 50% pot fi vindecaţi cu tratamentul format din două medicamente. „Nu vorbim de o boală cronică, ci de o boală care poate fi vindecată, deoarece medicamentele pot elimina definitiv virusul din organism", a precizat prof. dr. gastroenterolog Carol Stanciu de la Facultatea de Medicină din Iaşi. Potrivit specialistului, tratamentul cu triplă terapie vindecă 80% din bolnavii cu hepatită cronică virală şi are drept indica