Durerea este un avertisment al organismului ca ceva nu functioneaza bine, ca undeva au aparut niste disfunctionalitati. Durerile de cap, printre cel mai des intalnite dureri, apar cand nici nu te astepti, sunt sacaitoare, ne distrag de la activitatea zilnica. Intensitatea, durata si localizarea durerii de cap este diferita, in functie de cauza care a provocat-o, de multe ori putand fi doar un semnal de alarma al unei simple oboseli ori rezultatul unei vieti dezordonate, semn ca trebuie schimbat ceva.
Pe langa aflarea cauzei acestor dureri, in cazul in care se repeta, si a schimbarilor care poate trebuie facute, de un real folos in caz de dureri de cap, mai ales cele inexplicabile, fara o cauza bine definita, poate fi busuiocul, cunoscut pentru efectele sale calmante. Poate fi folosit sub forma de infuzie, pulbere, tinctura ori inhalatii.
Infuzia de busuioc se prepara turnand o cana de apa clocotita peste o lingurita de planta bine uscata si maruntita, se acopera vasul si se lasa la infuzat cateva minute, apoi se strecoara si se bea calda, incet, inghititura cu inghititura, pe parcursul a 10 - 15 minute. Se pot bea trei cani pe zi, dupa mesele principale, a treia chiar inainte de culcare.
Tinctura de busuioc se prepara din varfurile plantei, cu care se umple un borcan, pe trei sferturi, fara a le indesa, peste care se toarna alcool alimentar, votca sau rachiu facut in casa. Borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de 14 zile, dupa care se filtreaza si lichidul rezultat se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa. Se iau zilnic, de trei ori, cate 10 - 15 picaturi diluate in apa. Daca, din diferite motive, nu consumati alcool nici cu picatura, preparati pulbere de busuioc.
Pulberea se obtine macinand planta bine uscata si maruntita in rasnita electrica de cafea. Se macina atata planta cat se consuma