Abonaţii CET se tem că vor tremura de frig, deoarece microcentralele vor fi gata abia în decembrie.
Reşiţenii care încă folosesc serviciile societăţii ce furnizează apă caldă şi căldură în sistem centralizat, CET 2010, au primit o veste bună, în sensul că au început lucrările de instalare a opt microcentrale de cartier, dar şi una proastă: acestea nu vor fi funcţionale prea curând.
„Începând cu data de 1 octombrie au demarat lucrările necesare montării a opt microcentrale de cartier care să deservească abonaţii racordaţi la sistemul de energie termică. Acest sistem de distribuţie a agentului termic este preconizat a se finaliza într-un termen de aproximativ 60 de zile. Furnizarea apei calde şi a căldurii vor fi asigurate pe măsura realizării succesive a celor opt centrale, în termenul de 60 de zile. Estimăm că patru centrale ar putea fi finalizate la începutul lunii noiembrie”, a declarat Marius Bălean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa.
Dacă lucrările merg ca la carte, ceea ce se întâmplă mai rar în România, celelalte patru microcentrale ar trebui să încălzească locuinţele abonaţilor la începutul lunii decembrie. Până atunci însă, meteorologii anunţă nopţi geroase, în care mercurul din termometre va coborâ bine sub 10 grade Celsius. Câteva mii de reşiţeni, dar şi mai multe instituţii, nu au decât să găsească alte soluţii pentru a nu îngheţa de frig. „Din evidenţele pe care le deţinem în acest moment, la CET mai sunt branşate 3.650 de apartamente şi 183 de instituţii publice şi agenţi economici”, a spus Aurel Marinescu, directorul societăţii de termoficare. „Eu am înţeles că centrala din cartierul nostru ar fi gata în 30 de zile, dar şi aşa e destul de mult”, a spus Rusalin Voinea, preşedintele Asociaţiei de Locatari 326.
La varianta microcentralelor de cartier s-a ajuns după ce CET-ul a rămas în mai multe rânduri fără gaz, ca urm