Chișinăul ar trebui să aibă mai multă inițiativă în privinţa soluţionării conflictului transinstrean, UE ar trebui să convingă Federaţia Rusă să transforme operaţiunea de menţinere a păcii în una internaţională şi nemilitară sub mandatul OSCE, iar EUBAM-ul ar trebui să-şi mărească numărul personalului şi dotarea la fiecare punct de control la frontieră.
Acestea sunt doar câteva recomandări oferite de un grup de experţi din ţările UE, Norvegia, Ucraina şi Moldova, care au efectuat vizite pe ambele maluri ale Nistrului. Studiul „Conflictul transintrean după 20 de ani" prezintă situaţia actuală şi schimbările de la Tiraspol şi Chişinău, recomandările făcute de experţi pentru comunitatea internaţională, dar şi pentru autorităţile de la Chişinău.
„Pentru a apropia cetăţenii de pe cele două maluri, Chişinăul trebuie să facă uz de mijloacele de comunicare disponibile, de la media tradiţionale la cele online, iar pentru a stimula cooperarea economică este nevoie de lansarea unor proiecte comune de infrastructură, care să unească cele două maluri", se mai menţionează în studiul realizat de IDIS „Viitorul" şi Centrul de Studii Estice din Polonia.
Studiul mai arată că Rusia nu va face unele concesii sau favoruri părţii moldoveneşti, de aceea Moldova trebuie să elaboreze o strategie detaliată pentru reintegrarea Transnistriei în teritoriul constituţional al ţării, care ar include o planificare amănunţită pentru diverse scenarii.
Autorii atenţionează asupra potetenţialului nevalorificat de soluţionare a conflictului