Precum euronavetiştii care pleacă la muncă în Italia şi Spania, în căutarea unui job mai bine plătit, câinii comunitari din Braşov emigrează în căutarea unui stăpân milos, în Germania. Adopţiile internaţionale au început în urmă cu 10 ani, pe vremea când Guvernul român a interzis acest procedeu pentru puii de oameni. De patru ani încoace, potăile Braşovului sunt primite de nemţi în cel mai tare azil pentru animale din Europa, situat lângă Stuttgart, în micuţa localitate Pfullingen. Numai în 2010 au fost plasate aici peste 600 de javre adunate de pe străzile de sub Tâmpa. De la preluarea Serviciului de Gestionare a Animalelor (SGA) de către Asociaţia „Milioane de Prieteni” Braşov, în urmă cu două luni, adopţiile internaţionale s-au intensificat, pentru a elibera vechiul adăpost de câini din Stupini, care s-a pricopsit cu o neagră faimă pentru exterminarea animalelor.
Aproape 200 de comunitari au luat calea Pfullingen-ului în ultimele săptămâni, cel mai recent transport având loc marţi, 27 septembrie.
O „marfă” specială
Câinii culeşi de pe străzi sunt pregătiţi de emigrare cu ceva timp înainte: sunt castraţi, vaccinaţi, deparazitaţi, microcipaţi şi primesc paşaport internaţional. Înainte de îmbarcare, li se face check-in, iar codul de microcip este trecut într-un program numit Traces, prin care autorităţile le dau de urmă. 31 de căţei astfel pregătiţi au fost urcaţi în cuşti şi urcaţi într-o dubă specială, dotată cu instalaţie de climatizare special concepută pentru o astfel de „marfă”. Transportul durează 19 ore, neîntrerupte decât de traversarea graniţei dintre România şi Ungaria sau de plata taxelor de drum pentru ţările tranzitate, ocazie cu care li se completează apa din cuşti.
Puii sunt cei mai gălăgioşi, însă până la Făgăraş se potolesc. „La început, vameşii unguri erau mai sceptici şi s-a întâmplat chiar să fiu întors din drum