Invenţia medicilor de la Spitalul "Sfântul Ioan" din Capitală, premiată cu aur în 2010 la Salonul de Inventică de la Geneva, prin care pentru dializă este folosit propriul organism, respectiv peritoneul, creaţia primind brevetul naţional, iar în scurt timp vor începe testele clinice, informează Mediafax.
"Suntem foarte bucuroşi. Am primit deja brevetul naţional pentru invenţia noastră şi, în această lună, vom începe testele clinice în Spitalul «Sfântul Ioan». Totodată, împreună cu alţi nouă profesori, vom depune documentaţia în vederea obţinerii unui brevet internaţional pentru această invenţie", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, profesor doctor Alexandru Ciocâlteu.
În urmă cu un an, profesorul Alexandru Ciocalteu, de la Spitalul "Sfântul Ioan" din Bucureşti, împreună cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David şi Alexandru Ionel Checheriţă, au inventat o nouă metodă revoluţionară de dializă, peritoneofiltrarea.
"În această metodă este folosit peritoneul ca membrană de dializă, nemaifiind nevoie de aparat. Mai concret, dializa o face organismul. Deşi preţurile pentru tratament ar scădea de zece ori, puţini sponsori au fost dispuşi să susţină financiar invenţia", a mai spus profesorul Ciocâlteu.
De fapt, intervenţia echipei medicale constă în a produce ''urină prin stoarcerea sângelui din vasele peritoneului". Medicii folosesc chirurgia laparoscopică pentru a produce hipertensiune în vasele din peritoneu care elimină urina fiziologic prin vezica urinară. Prin acest sistem sunt introduse laparoscopic două microechipamente, unul pentru a produce urina, iar celălalt pentru a elimina lichidul prin vezică. Invenţia medicilor români a fost recompensată cu medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii Geneva 2010.
"Nu am crezut că această invenţie care ar reduce preţurile de zece ori va a