Soţii Negoescu au lucrat un an la primul automat de ouă din lume. El funcţionează pe principiul maşinăriilor de cafea pe care le întâlneşti la tot pasul.
La Timişoara nu se mai pune problema ce a fost mai întâi: oul sau găina. Aici dilema a fost rezolvată cu primul aparat automatizat care dă ouă. Găina mecanică „face” câte şase ouă în 15 secunde. Contra cost. Preţul unui cofrag este de 2,7 bani, adică un ou costă mai puţin de 50 de bani.
Automatul dă 800 de ouă pe lună
Bănăţenii au făcut coadă luni în faţa primului automat de ouă. Acesta a fost deschis în Piaţa Dacia. S-au minunat în faţa maşinăriei, apoi au aşteptat indicaţiile de utilizare şi s-au pus pe butonat. Au învăţat repede, „manevrele sunt destul de simple”, mărturisesc octogenarii. Maşina de ouă acceptă banconote şi monede, dă chiar şi rest, dar numai sub forma pieselor de metal, astfel că recomandarea vânzătorilor de ouă este ca lumea să aibă totuşi bani cât mai potriviţi. Automatul de ouă are dimensiunea unui frigider mai mare şi o capacitate de peste 800 de ouă. Înăuntru ouăle stau la rece, la 12 grade Celsius, păstrându-se proaspete.
Pensionarii au fost cei mai curoşi de aparatul cu ouă. „Sunt ecologice?” întrebau în dreapta şi stânga. „Găinile cresc libere în hale la sol” informează producătorii.
Invenţie 100% românească
Revoluţia de pe piaţa ouălor este opera a doi soţi, Sonia şi Mihai Negoescu, abii de 34 de ani. În urmă cu un an le-a venit ideea, iar acum au înregistrat-o şi la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Cel mai greu a fost să perfecţioneze sistemul de transport al ouălor, fără „avarii”.
„Am lucrat aproape un an până am perfecţionat aparatul. Cea mai mare dificultate a fost să găsim modul de a nu sparge ouăle la transport şi de a le ţine la rece, la o temperatură constantă. După ce prototipul a trecut prin toate testele, l-