De la începutul acestei luni, declaraţia 112 se depune trimestrial de către unii contribuabili, iar datoriile se sting în ordinea vechimii lor. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Deşi cea mai mare parte din modificările fiscale decise de Guvern la începutul lunii septembrie vor intra în vigoare de la începutul anului viitor, unele noutăţi se aplică de la 1 octombrie.
Este vorba despre depunerea trimestrială a declaraţiei unice de către firmele mici şi alte categorii de contribuabili, precum şi despre modificarea ordinii de stingere a datoriilor către bugetul statului. "Evenimentul zilei" vă prezintă în ce constau aceste noutăţi fiscale şi în ce măsură uşurează viaţa firmelor din România.
Se stinge mai întâi datoria principală.
Urmează penalităţile Începând cu data de 1 octombrie, a intrat în vigoare o modificare a Codului de procedură fiscală care prevede faptul că se sting "toate obligaţiile fiscale principale, în ordinea vechimii, şi apoi obligaţiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii".
Aceasta înseamnă că o companie care are datorii la bugetul statului va plăti mai întâi acea datorie principală şi abia apoi dobânzile şi penali tăţile de întârziere. În acest fel, firmele care au restanţe la buget şi le vor stinge mai uşor.
Până acum, atunci când o sumă de bani era virată pentru plata impozitelor sau contribuţiilor sociale întârziate datorate de o societate, Fiscul o folosea pentru stingerea penalită ţilor de întârziere.
Reprezentanţii mediului de afaceri spun că această modalitate de stingere a datoriilor a dus multe firme în faliment, după ce nu au mai reuşit să iasă din spirala datoriilor.
Cum scapi de penalităţi
În acest context, reamintim că societăţile care au datorii la bugetul de stat, nu şi la bugetele locale, pot beneficia de scutirea de la plata penalităţilor de întârziere dacă plătesc benevol, până la sfârşitul ac