Exista oameni care rosesc si atunci cand sunt intrebati cele mai banale lucruri. A trai cu acest "handicap" nu e usor, insa se pare ca nu toate vestile sunt rele. Doua studii recente arata ca persoanele care rosesc sunt mai altruiste, mai generoase, loiale intr-o relatie, aplecate catre monogamie.
Ambele cercetari au fost realizate la Universitatea California si au scos la iveala aceste calitati in cazul participantilor la doua experimente. Pe langa calitatile deja enumerate, s-a aratat ca persoanele care rosesc usor nu doar inspira incredere, ci chiar sunt de incredere. In plus, cercetatorul Matthew Feinberg, autorul studiilor, a declarat ca "un nivel moderat de jena e un semn de virtute", conform Daily Mail.
Asa s-ar putea explica de ce femeile din Grecia antica se dadeau pe obraji cu un amestec de agude zdrobite si capsuni. Intotdeauna treceau ca fiind mai timide in ochii barbatilor care le priveau, intruchiparea inocentei si virginitatii.
Rositul in obraji (si nu numai) se explica prin adrenalina generata de o situatie deloc confortabila. Vasele de sange de la suprafata pielii se dilata, lasand ca mai mult sange sa le inunde, rezultatul fiind o piele inrosita.
Multa vreme oamenii de stiinta au incercat sa explice acest fenomen, care ne diferentiaza de alte forme de viata. Chiar si Charles Darwin a incercat sa-l explice, descriindu-l ca fiind cel mai special dintre expresiile umane.
Rositul poate fi privit chiar ca opusul unui handicap, pentru ca e o forma de a comunica, de a interactiona, iar femeile au o tendinta mai mare de a rosi ca urmare a evolutiei, pentru a le dovedi potentialilor parteneri ca sunt virtuoase. In plus, in situatiile de zi cu zi, roseata generata de o situatie stanjenitoare, cum ar fi atunci cand calci accidental pe cineva pe picior, actioneaza ca o scuza, prevenind actele de violen