Aproape 80 de hectare de teren acoperite de vegetaţie uscată au ars în ultimele două zile în judeţul Dâmboviţa. Incendiile au fost cauzate de aprinderea focului în câmp deschis şi lăsarea acestuia fără supraveghere.
Propietarii de terenuri au început curăţenia de toamnă, însă operaţiunea s-a dovedit a fi pericol public. Pompierii au fost solicitaţi să intervină în 24 de cazuri pentru stingerea focului care se propaga cu repeziciune. Au fost afectate 80 de hectare de teren.
Cel mai puternic incendiu a izbucnit pe câmpul dintre comunele Ulmi şi Văcăreşti, unde au ars 56 de hectare de teren cu vegetaţie uscată. Flăcările puteau fi văzute de la mare distanţă.
Pentru evitarea unor situaţii similare, pompierii vă recomandă să izolaţi zona de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate;
să executaţi arderea numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteo fără vânt; să parcelaţi miriştea în suprafeţe de maxim 10 hectare prin fâşii arate şi să supravegheaţi permanent arderea până la finalizarea ei.
Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce aţi obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permisul de lucru cu foc de la primărie.
"Pentru prevenirea şi reducerea arderilor necontrolate, Inspecţia de prevenire din cadrul I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa, prin inspectorii de specialitate, desfăşoară în această perioadă controale inopinate pentru identificarea terenurilor şi depistarea persoanelor care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate şi sancţionarea contravenţională a acestora conform legislaţiei în vigoare. Valoarea sancţiunii contravenţionale este cuprinsă între 1000-2500 lei", precizează plt. adj. Gabriel Gătej, purtător de cuvânt ISU Dâmboviţa.