Trebuie sa recunoastem ca de mahmureala nu scapa nimeni rapid. Totusi, cu unele masuri traditionale sau altele recomandate de nutritionisti scapam mult mai repede si mai suportabil decat fara ele.
Metodele traditionale romanesti
La noi, romanii, sunt consacrate patru metode traditionale anti-mahmureala: ciorba de burta, zeama de varza, paharul cu apa rece si cafeaua.
Ciorba de burta "trezeste", pentru ca este acra, dar lungeste starea de disconfort. Grasimile din ciorba solicita un ficat deja obosit cu alcoolul, aciditatea irita un stomac deja sensibilizat, iar caloriile ei vin ca o noua povara intr-un organism deja satul, dupa ce a baut si a mancat. Singura parte pozitiva a ciorbei de burta este continutul de apa, necesar unui organism puternic deshidratat de actiunea alcoolului.
Zeama de varza este de preferat ciorbei de burta. Trezeste si ea, este mai mult sarata decat acra, nu solicita ficatul si vine cu un important aport de apa, necesar organismului deshidratat.
Paharul cu apa rece este, la mahmureala, cel mai bun medicament. El rehidrateza organismul, fara efecte secundare. Doua pahare ar fi si mai bune. Ele pot fi repetate cu succes, la intervale scurte.
Cafeaua, in cantitate foarte mica, reconforteaza, dar ceva mai multa ingreuneaza revenirea, solicitand ficatul, deja obosit, conform Vivat.
Ce traditii au alte popoare
Americanii consuma oua preparate "la minut", ceea ce este partial corect, pentru ca ele distrug unele toxine. Dar ramane acelasi inconvenient: obosesc ficatul.
Italienii isi fac trezirea cu suc proaspat din citrice, ardei iute si cafea tare. Ei sustin ca se simt refacuti, desi nutritionistii nu confirma foloasele decat in cazul sucului de citrice, care vine cu un aport de apa.
Danezii merg pe principiul "cui pe cui se scoate" si