Senatorul PSD Ecaterina Andronescu afirmă că proiectul de lege pe care l-a propus a fost înţeles greşit şi că nu îi face studenţi pe cei 100.000 de tineri care au terminat liceul dar care nu au luat Bacalaureatul, ci îi ajută să ia şomaj.
"Poate eu nu am ştiut să comunic suficient de mult şi suficient de clar această iniţiativă, s-a înţeles greşit. Ea nu îi transformă pe aceşti absolvenţi de liceu în studenţi în nici una dintre formule, însă le dă şanse să se integreze undeva într-o formă de pregătire sau pe piaţa muncii pentru că fără această integrare ei, după părerea mea, pot uşor să derapeze spre etnobotanice sau spre altele asemenea. Eu nu cred că societatea îşi permite să nu fie solidară cu 100.000 de tineri", a spus Ecaterina Andronescu.
Senatorul PSD a precizat că o parte dintre aceştia, anume cei care au media de absolvire a liceului de cel puţin 7 (2.000 de absolvenţi de liceu), pot intra la facultate într-un an pregătitor, acolo unde conducerile universitare decid acest lucru.
Aceştia ar putea urma, în timpul anului pregătitor, seminarii şi cursuri la disciplinele pentru bacalaureat, existând fie varianta ca liceenii să plătească pentru aceste cursuri, fie ca universităţile în cauză să aloce bani întrucât, a menţionat Andronescu, au interes ca potenţialii studenţi să aibă o pregătire cât mai bună.
Potrivit senatorului PSD, cei înscrişi în acest an pregătitor ar urma să dea, anul următor, examenul de bacalaureat. Dacă îl promovează şi dacă îndeplinesc şi condiţiile stabilite de universităţi pentru admitere, pot fi admişi ca studenţi.
Avantajul lor ar fi, în propunerea senatorului PSD, că în timpul anului pregătitor pot urma una sau două cursuri specifice facultăţii, care să le fie echivalate dacă vor fi declaraţi admişi.
Întrebată cine va suporta cheltuielile acestui an pregătitor, senatorul PSD a preci