În majoritatea zonelor de cultură, în această perioadă, continuă să se accentueze fenomenul de secetă pedologică din cauza lipsei precipitaţiilor, avertizează specialiştii în agrometeorologie.
Potrivit prognozei de specialitate întocmită de către Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/, până pe data de 8 octombrie, inclusiv, sunt estimate precipitaţii slabe. Sub aspect termic, în această perioadă se va menţine o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11 şi 22 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind între 1 şi 5 grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 16 şi 28 grade Celsius, la scara întregii ţări, în timp ce pe teritoriul agricol minima aerului va fi între 4 şi 15 grade Celsius, iar media diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 12 şi 22 grade Celsius. Aceste temperaturi sunt favorabile pregătirii terenurilor agricole în vederea însămânţărilor de toamnă, precum şi parcurgerii fazelor de germinare şi răsărire la culturile înfiinţate până la aceste moment, sunt de părere specialiştii, citaţi de Agerpres. În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, conform datelor existente procesele de coacere şi maturare la speciile prăşitoare vor fi în continuare întârziate, din cauza temperaturilor maxime ridicate din aer şi sol. De asemenea, lipsa apei din sol va determina desfăşurarea cu dificultate a lucrărilor de pregătire a solului germinativ, precum şi a proceselor de răsărire şi dezvoltare a primelor perechi de frunze, îndeosebi la rapiţa de toamnă.
Conform experţilor, cultura de porumb va parcurge maturitatea deplină (70-100%), continuându-se lucrările de recoltare. Totodată, în centrul, vestul şi estul ţării, sfecla de zahăr îşi va continua acumularea zah