Reorganizarea administrativ-teritorială este o discuţie de actualitate și va constitui, cu siguranță, subiectul multor dezbateri televizate în anul ce urmează- fiind un an electoral.
Deocamdată în fază latentă, reorganizarea poate apărea brusc – și eventual aplicată prin mult folosita (de actualul guvern) asumare a răspunderii. Faptul că se încearcă deja să se reorganizeze deconcentratele este un semn că se coace ceva…
Hai să ne reorganizăm! Aceasta a fost propunerea lui Băsescu în urmă cu câteva luni. Motivele invocate ar fi absorbirea de fonduri UE, reducerea birocrației, accelerarea procesului de descentralizare, etc. Sau poate, doar dorința de a rămâne în istorie și de-a se juca puțin cu electoratul, prin distragerea atenției de la adevăratele probleme. Dar nu a adus nimic nou. Cele 8 regiuni propuse de harta PDL coincid cu cele 8 regiuni de dezvoltare- dar fără personalitate juridică-care s-au înființat în ‘98 în cadrul proiectului de aderare la UE.
Cei de la USL au schițat o hartă care din punct de vedere economic este bine realizată- nu există discrepanțe majore între PIB-ul regiunilor-, dar asupra mediului cultural am putea spune că cei din uniune mai au de reflectat.Nu cred că le convine celor din Tulcea să li se spună că aparțin de Ploiești, la fel cum cei din Satu Mare ar trebui să spună că sunt din Târgu Mureș și exemplele pot continua.
Partenerul de coaliție – UDMR-ul, este cel mai sensibil când vine vorba despre reorganizare şi nu degeaba. Redesenarea frontierelor ar duce la dispariția majorității maghiare din județele Harghita și Covasna. Actualemente, în ambele județe, ultimul recensământ arată că etnicii maghiari sunt majoritari.Procentajul arată astfel: 84,6%- HG și 73,8%-CV.
Odată cu regionalizarea ponderea minorităților ar ajunge la un procent de doar 29,9%. Așadar, udmr-iștii și-au construit harta regionalizării în