Primul Centru de Incluziune Socială din regiunea Nord-Vest în care foştii deţinuţi pot beneficia de asistenţă socială şi consiliere psihologică pentru a se reintegra mai uşor în comunitate s-a deschis astăzi la Baia Mare.
Scopul principal al centrului este ca deţinuţii să nu mai repete ciclul închisoare - stradă şi apoi iar închisoare. Potrivit statisticilor, rata de recidivă este foarte mare din cauză că societatea nu are instrumentele necesare să-l pregătească pe fostul deţinut de impactul cu societatea. De cele mai multe ori, aceştia revin la vechile obiceiuri. „Pentru persoanele abia ieşite din detenţie, acest spaţiu va reprezenta un fel de tampon între ei şi societate, care de multe ori este ostilă acestei categorii. Aici, alături de specialişti, foştii deţinuţi îşi vor reevalua competenţele, vor conştientiza nevoile lor dar şi ale societăţii. Ei vor fi ajutaţi să reintre în contact cu familia, cunoştinţele şi comunitatea şi vor fi susţinuţi în căutarea unui loc de muncă. Practic, aceştia nu vor ieşi din închisoare direct în stradă ci vor avea un loc în care pot sta câteva ore pe zi unde vor fi ajutaţi să-şi caute un drum în viaţă astfel încât să scadă riscul de recidivă", a spus Camelia Tancău, iniţiatoarea proiectului.
Centrul este înfiinţat prin proiectul „Tranziţie spre libertate prin Centre regionale de Incluziune Socială" implementat de Centrul Român pentru Educaţie şi Dezvoltare Umană în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, ARPEGE-Action Reparatice, Prestation et Guidance Educative - Belgia, Asociaţia KELSEN - România, Penitenciarul Galaţi, Penitenciarul Ploieşti, Organizaţia High:Five -Danemarca şi Fundaţia de Îngirjiri Comunitare. Perioada de derulare a proiectului este ianuarie 2011 - decembrie 2013.
În cadrul acestui proiect, peste 4000 de deţinuţi din regiunile Bucureşti-Ilfov, Nord -Vest, Centru, Sud- Munte