Cele mai multe contracte de asociere au fost semnate în urmă cu 11 ani, dar pietrenii habar n-au de „neamurile“ lor. Singura susţinere a comunităţilor din afară este pe plan cultural, beneficiile financiare fiind aproape inexistente.
Fie că sunt din Europa, Statele Unite ale Americii sau Asia, „fraţii“ au sigla afişată la intrările în municipiu. „Ultimele două înfrăţiri au avut loc anul trecut. În 2010, municipiul Piatra Neamţ a semnat acordurile de colaborare cu oraşul italian Verbania şi cu Chişinău, din Republica Moldova“, a precizat Vlad Tudor, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Anul 1992 a marcat pentru municipiul Piatra Neamţ demararea unor relaţii de colaborare cu oraşe din alte ţări. Atunci au fost semnate înfrăţirile cu municipiul francez Roanne, asociat cu oraşele Riorges, Mably şi Villerest, şi cea cu oraşul Hliboca din Ucraina. Tot în 1992, municipiul de la poalele Pietricicăi s-a înfrăţit şi cu oraşele Orhei, din Republica Moldova, şi Kiryat Malachi, din Israel.
În 1994, s-a semnat parteneriatul cu un alt oraş israelian, Lod, iar în 2001 ne-am înfrăţit cu Alpharetta din SUA şi cu Beinasco din Italia. Un an mai târziu, fostul primar Ion Rotaru a „năşit“ înfrăţirea cu oraşul spaniol Manilva, iar în 2007 s-a făcut şi înfrăţirea cu Bergama din Turcia. Anul trecut, municipiul de la poalele Pietricicăi s-a mai ales cu doi fraţi: oraşul Verbania, din Italia, şi Chişinău, din Republica Moldova. Adrian Chifu, pietreanul care a ajuns consilier local în oraşul italian, a fost cel care a avut ideea înfrăţirii, considerând că parteneriatul dintre cele două oraşe va aduce beneficii atât pietrenilor, cât şi italienilor. „Acestea se vor baza, pe lângă schimbul intercultural dintre cele două oraşe, pe atragerea de fonduri europene pentru integrarea străinilor, turism, educaţie, cultură şi sport. Avem nevoie de experienţa italienilor în atrage