Dan Rusu, şeful departamentului de analiză al firmei de brokeraj BT Securities, spune că situaţia economică la nivel global a pus "într-un con de umbră" pieţele mici, emergente şi prea puţin lichide, interesul investitorilor fiind, în prezent, conservarea şi dezvoltarea unei strategii în acest sens.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis sesiunea de vineri în scădere cu 0,52%, influenţată de pierderile înregistrate de acţiunile europene. În ultima lună, bursa a pierdut 9,2% din valoare.
"Însă, în doi-trei ani, după ce se va depăşi momentul critic la nivel global, investitorii mari vor vâna din nou oportunităţi, iar cele mai multe le vor fi furnizate de pieţele emergente, fie ele mai mari, precum China, Brazilia, India, sau mai mici, precum cele din Europa Centrală şi de Est", a spus Rusu. Preţurile celor mai lichide zece acţiuni au consemnat vineri o corecţie de 0,36%, în timp ce titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborât indicele BET-FI cu 2,58%.
Indicele extins al bursei BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 1,12% sub nivelul de joi.
Analistul BT Securities ia în considerare riscul ca acţiunile să coboare anul viitor sub extremele din 2009, spunând că astfel se creează o oportunitate unică de construire a unui portofoliu solid la costuri minime.
"Noi ne-am păstrat în ultimii doi ani o doză serioasă de scepticism privind ieşirea economiei globale din recesiune şi mai ales referitor la sustenabilitatea creşterilor de pe burse din 2009-2010. S-a creat iluzia revenirii la prosperitatea de dinaintea recesiunii, în timp ce, în realitate, stimulul financiar masiv a intrat într-un sistem blocat, fără circulaţie, iar dificultăţile financiare au devenit datorii suverane problematice. Din păcate sau d