Începută în urmă cu circa două săptămâni, campania de aprovizionare a pentru iarnă este acum în plină desfăşurare. Zilele acestea este vremea murăturilor, gospodinele căutând febril cele mai ieftine pieţe cu cele mai bune produse.
Costurile mari la întreţinere şi utilităţi pe timpul iernii au înrădăcinat şi mai bine obiceiul ca în pragul iernii să se facă provizii serioase pentru, alimentele conservate sub diverse forme constituind o alternativă mult mai ieftină decât cumpărarea zarzavaturilor proaspete, ale căror preţuri explodează în anotimpul rece.
Astfel, neaoşele murături, castraveţii muraţi, gogoşarii sau zacusca sunt în capul listei de priorităţi, iar cozile de la tarabele cu legume bune de conservat dovedesc că fie criza cât de mare, gălăţenii acordă proviziilor de iarnă o importanţă cel puţin la fel de mare ca în anii în care se trăia "bine".
"Am luat acum un fac cu 20 de kilograme de murături. Iau tot timpul de la băiatul asta, că are marfă bună şi vin în fiecare an la el. Nu fac şi nu am făcut economie când vine vorba de aprovizionarea de iarnă. Mă costă în jur de 200 de lei şi pun şi castraveţi, şi goşoşari, şi murături şi varză", ne-a declarat Ovidiu Meran, un gălăţean care făcea cumpărături ieri în Piaţa de Micro 17.
Un calcul sumar al costurilor legumelor arată că o familie format din patru persooane ar trebui să scoată din buget cel puţin patru sute de lei pentru aprovizionarea de iarnă.
În Piaţa din Micro 17, una dintre cele mai ieftine din Galaţi, ardei graşi costă 1,20 - 1,50 lei/kg, cartofi - 0,80 lei - 1 leu/kg, roşiile - 1,50 lei/kg, ardei capia - 1,80 lei - 2 lei/kg, ceapa - 1 leu/kg, castraveţi - 1,50 lei/kg, conopida - 2 lei/kg, murături - 1 - 1,50 lei/kg, vinete- 1,50 lei - 2 lei/kg, gogoşari - 2 lei/kg, varza -1 leu/kg, mărar - 3 lei/kg, pătrunjel - 3 lei/kg, prune - 4 lei/kg.