Un nou an universitar începe luni, de data aceasta cu mai puţini studenţi în condiţiile în care rezultatele la bacalaureat au fost catastrofale. Din cei peste o sută de mii de candidaţi, doar aproape 19.000 au luat bacalaureatul în toamnă şi au avut astfel posibilitatea să se înscrie la facultăţile care mai aveau locuri libere.
În anul universitar 2011-2012 sunt 62.850 de locuri la ciclul universitar de licenţă, pentru master sunt 35.600 de locuri, iar pentru doctorat sunt aproximativ 3.500 de locuri. Deşi nu toate au fost ocupate, universităţile tradiţionale au avut totuşi candidaţi pe locurile oferite.
Crezi că ierarhizarea universităţilor va pune capăt „fabricilor de diplome?”
2011 - 2012 este şi primul an universitar în care studenţii vor putea şti cât de performant este sistemul în care învaţă.
Ministerul Educaţiei a împărţit în cinci categorii valorice programele oferite de universităţi: de la A- cel mai bun, la F- cel mai slab.
În categoria A sunt 20,19% de programe considerate de top din cele 1075. Categoria B reuneşte 22,1% din totalul programelor de studiu, categoria C strânge aproape un sfert, în timp ce grupa D- 12,19%, iar E - 20,9%.
Pe câteva domenii importante, clasificarea este următoarea:
Matematică - cele mai bune universităţi (clasa A) sunt Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea din Craiova, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. În clasa B este înscrisă o singură universitate - Universitatea de Vest din Timişoara.
Informatică - de top sunt Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Chimie - cele mai bune sunt Universitatea din Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi Universitatea