Fraudă, complot, subminarea economiei naţionale, activitate infracţională, contracte dezavantajoase. Aceştia sunt termenii în care se judecă acum, la aproape un deceniu de la parafarea contractelor directe de vânzare a energiei, prestaţia oamenilor politici şi a conducerii care au influenţat activitatea celei mai valoroase companii din România: Hidroelectrica.
Fostul ministru al economiei Codruţ Şereş (2004-2006) a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT fiind acuzat că ar fi ascuns activităţile ilegale ale conducerii Hidroelectrica, în urma cărora firma a fost prejudiciată cu 165 mil. dolari. Procurorii i-au mai deferit justiţiei pe toţi managerii care făceau parte din conducerea Hidroelectrica la acel moment. Fostul ministru al industriilor Dan Ioan Popescu (între 2000-2004, în guvernul Adrian Năstase) şi patronul Energy Holding, Bogdan Buzăianu, finul său, sunt cercetaţi de procurorii DIICOT într-un dosar nou privind fraudarea Hidroelectrica.
Concluziile
Acestea sunt informaţiile publicate la finalul săptămânii trecute de către Mediafax. Ele fac referire la cum în 2003, un an fără precedent de secetos, managementul Hidroelectrica a preferat să cumpere energie de la termocentrale pentru a-şi onora contractele directe aflate în vigoare şi s-o vândă la preţuri de trei ori mai mici faţă de costurile de achiziţie, deşi putea invoca oricând clauza de forţă majoră care o exonera de orice obligaţie. Acest lucru s-a făcut prin punerea în pericol a sistemului energetic naţional şi prin afectarea populaţiei, cu preţul unor pierderi nete de circa 100 de milioane de euro pentru companie.
Acesta a fost însă doar vârful aisbergului, contractele directe cu energie fiind o afacere de la începutul anilor 2000, când firme precum Energy Holding, cea a finului fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, au ajuns să facă din