Franţa traversează un moment de turbulenţe, atît din punct de vedere politic cît şi în materie de scandaluri judiciare, pe fond electoral şi de acumulare a multor frustări pe plan economic. Matei Vişniec ne descrie acest tablou de moment nu tocmai favorabil actualei puteri.
Să începem evocînd un sondaj din care rezultă că 68 la sută dintre francezi nu cred în şansele lui Nicolas Sarkozy de a cîştiga, anul viitor, un nou mandat în fruntea statului francez.
Pe fondul campaniei electorale care se derulează în prezent în Franţa şi al confruntării politice bineînţeles, există şi un duel la nivelul sondajelor. Rezultatele lor sunt în general diferite în funcţie de organismul care le comandă.
Este greu de imaginat în acest moment că un sondaj comandat de ziarul de stînga Liberation, de exemplu, să-i fie favorabil lui Nicolas Sarkozy. Chiar şi în aceste condiţii însă, se resimte în Franţa o anumită tendinţă a mediilor de informare de a nu fi de loc tandre cu şeful statului francez.
E ca şi cum puterea mediatică şi-ar fi ales strategia în actualul context electoral iar această strategie constă în subminarea, pas cu pas, a soclului extrem de solid pe care părea aşezată candidatura lui Nicolas Sarkozy ca reprezentant natural al dreptei la prezidenţialele de anul viitor.
Sub formă de fraze aruncate pe ici pe colo, de reflecţii mai mult sau mai puţin aprofundate, de zvonuri şi de rumori, este avansată ideea că poate actualul ministru de externe, Alain Juppé, ar avea mai multe şanse să cîştige prezidenţialele decît Nicolas Sarkozy, în numele dreptei, bineînţeles.
În ce priveşte stînga, căreia i-au crescut noi aripi după recentele alegeri senatoriale, ea se consideră mai bine poziţionată decît oricînd pentru obţinerea unei victorii.
Unii comentatori lucizi lansează însă următorul avertisment: atenţie, există şi posibilitatea ca Nicol