În urmă cu 100 de ani a avut loc o cursă istorică, când două expediţii, una norvegiană şi una britanică, s-au întrecut pentru a fi primii oameni care ajung la Polul Sud. Câştigători au fost norvegienii din expediţia lui Roald Amundsen, în timp ce soarta expediţiei Terra Nova a exploratorului englez Robert Scott a fost una cumplită. Niciunul dintre britanicii care au ajuns la Polul Sud nu a mai trăit cât să-şi povestească aventura în ţinuturile îngheţate.
Povestea lor o spun acum jurnalele pe care le-au lăsat în urmă şi mai multe imagini, publicate recent în cartea "Fotografiile pierdute ale căpitanului Scott", unde istoricul David M. Wilson povesteşte cum a învăţat Scott arta fotografiei în cele mai aspre condiţii, scrie The Telegraph.
Exploratorul Robert Scott. Foto: Wikipedia
Scott a ajuns la Polul Sud în data de 16 ianuarie 1912 împreună cu alţi patru membrii ai expediţiei numai ca să descopere că, după ce au mers 1.300 de km în cele mai aspre condiţii, expediţia lui Amundsen ajunsese la Polul Sud cu cinci săptămâni înainte. Epuizaţi fizic şi psihic, Scott şi oamenii săi au pornit înapoi pe drumul de întoarcere spre bază, însă nu au mai ajuns niciodată. Toţi cinci au murit pe drum de frig, de foame şi de oboseală. Căpitanul Scott a devenit un simbol britanic, numele său fiind de atunci asociat continentului îngheţat care l-a răpus la vârsta de 43 de ani.
Exploratorii au folosit sănii cu motor, câini şi ponei ca sa îşi transporte lucrurile şi echipamentele. Fotgrafie făcută în 2 decembrie 1911
Înainte să plece în expediţie, Scott a anunţat că vrea să ia cu el un fotograf care să imortalizeze peisajele magnifice ale Antarticii. Peste 100 de fotografi, unul şi unul, au aplicat pentru post, iar Scott l-a ales pe Herbert George Ponting, considerat unul dintre cei mai mari fotografi de la acea vreme. Ponting a comandat nişte apa