”Am intrat în acest proiect cu rezerve legate de succesul implementării, deși totul era perfect transpus pe hârtie. În final, datorită stagiului de cercetare în Belgia prin bursa de mobilitate aferentă acestui proiect, stagiu ce mi-a permis să stabilesc contacte cu numeroși cercetători renumiți la nivel european, am reușit să îmi închei teza de doctorat în doar 36 de luni”, ne-a declarat Cristiana Croitoru, unul dintre cei 34 de doctoranzi ce au beneficiat în ultimii trei ani de bursele doctorale pentru Ingineria Mediului Construit, proiect finațat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
De altfel, majoritatea doctoranzilor cu care am vorbit s-au declarat entuziasmați în special de faptul că au avut posibilitatea să studieze alături de cercetători străini, în laboratoarele acestora. Pentru Cristiana Croitoru, asistent universitar la Universitatea de Construcții, bursa a fost benefică și pentru că a ajutat-o să cunoască îndeaproape unul dintre cele mai performante sisteme universitare din lume.
Nu doar beneficiarii programului, ci și oficialii POSDRU admit că mobilitatea academică a fost un pilon esențial al acestui program. ”Trebuie să recunoaștem că sistemul de finanțare din fonduri structurale nu a fost implementat perfect, însă posibilitatea pe care au avut-o studenții, de a merge în universitățile din Belgia, a reprezentat la nivelul întregului grup țintă o oportunitate unică”, a declrat Radu Cătălin Draguș, directorul general al OI POSDRU-MECTS.
Cercetarea, cenușăreasa învățământului românesc
Virgil Petrescu, fostul ministru al Învățământului în guvernul CDR, își amintește că începând cu anul universitare 2007-2008, forma de doctorat cu frecvență era pusă în pericol de lipsa acută a finanțării. ”Una dintre puținele noastre șanse era să accesăm fonduri eu