Romii şi bulgarii din Plovdiv, un oraş din sudul Bulgariei unde au avut loc tensiuni etnice, nu stau de vorbă unii cu alţii, deşi au un lucru în comun, şi anume dorinţa ambelor tabere să se facă dreptate, relatează AFP.
La est de Plovdiv, cel de al doilea cel mai important oraş din ţară, cu 340.000 de locuitori, se află ghetoul Stolipinovo, în care trăiesc peste 40.000 de romi şi turci.
"Suntem în proporţie de 90 la sută şomeri. Iar şcoala din cartierul nostru există degeaba: copiii noştri nu îşi vor găsi nici ei de lucru", a declarat Mihail Anghelov, un rom în vârstă de 55 de ani.
La Stolipinovo, mizeria este flagrantă, prezentă inclusiv pe străzile pe care trec căruţe trase de cai, dar şi oi, în jurul cărora se joacă numeroşi copii murdari din acest cartier de imobile construite în timpul perioadei comuniste, lângă care au fost construite cocioabe mai recente.
Ghetoul se află în alertă de la 24 septembrie, când la Katuniţa, un sat vecin, a avut loc presupusa asasinare al unui tânăr bulgar de către părinţii unui potentat rom din regiune, Kiril Raşkov, supranumit "ţarul Kiro". Acesta a fost arestat, între timp, de către poliţie, pentru că a proferat ameninţări cu moartea la adresa unui membru al familiei victimei.
Suporterii a două cluburi de fotbal din Plovdiv au incendiat trei case aparţinând lui Raşkov, iar drama a declanşat manifstaţii zilnice împotriva romilor în toată ţara.
"De ce trebuie să răspundem noi pentru faptele lui Kiril Raşkov, care se poartă cu noi la fel cum se poartă şi cu bulgarii din sat", a declarat Gheorghi, de origine romă, un lucrător în construcţii care a muncit pentru liderul rom şi care afirmă că a fost insultat şi gonit fără să fie plătit.
"Din cauza lui Raşkov, unele dintre femeile noastre care mătură străzile în oraş au fost ameninţate de trecători. Rarele familii care au preferat şcoala d