Din dorinţa de-a câştiga spaţiu şi a avea un apartament modern, mulţi băcăuani sparg pereţii de rezistenţă. Structura a sute de imobile din Bacău este pusă în pericol. În caz de cutremur, urmările pot fi devastatoare.
Moda demolării zidurilor de interior şi transformarea apartamentului într-un spaţiu deschis, fără uşi şi balcon, a început după Revoluţie. Numeroşi băcăuani plecaţi la muncă în străinătate s-au întors cu idei noi de reamenajare a spaţiului, fără să ţină cont că acestea ar putea să pună în pericol structura de rezistenţă a blocului. Foarte mulţi dintre ei au făcut aceste modificări de capul lor, fără să solicite părerea unui specialist. Pericolul unor astfel de acţiuni este şubrezirea clădirii şi creşterea riscului de prăbuşire în caz de cutremur.
Autorităţile locale au început să ia măsuri abia când vecinii, speriaţi de lucrările necontrolate, au început să facă sesizări. Numai de la începutul acestui an, la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Bacău s-au primit 191 de reclamaţii, majoritatea de la vecinii celor care au făcut lucrări în locuinţe. „Un număr de 14 sesizări se referă la modificările în apartamente. Am sancţionat şase astfel de acţiuni şi am dispus măsura de intrare în legalitate prin obţinerea unei expertize şi a unui proiect de refacere ori de consolidare, în funcţie de caz“, a spus inginerul Valeria Enache, şef Serviciu Calitate din cadrul ISC Bacău. Marian Stoica este unul dintre băcăuanii pârâţi de vecini că şi-a spart pereţii în apartamentele lui, motiv pentru care a fost amendat de două ori.
„Am două locuinţe. În ambele am făcut modificări şi de fiecare dată am fost taxat. Ultima dată m-am trezit la uşă cu o persoană de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Mi-a spus că mai mulţi locatari au făcut plângere că am renunţat la geamurile şi uşa dinspre balcon. I-am explicat că eu vin şi consolidez în