Fructele şi legumele confiscate în judeţ de Garda Financiară şi Vama Interioară sunt valorificate doar la depozitul consilierului judeţean Ioan Nistor. Consilierul judeţean deţine monopolul la vânzarea fructelor confiscate de stat de peste cinci ani. Acesta neagă, însă, că ar fi favorizat.
S.C. Pintea SRL, a căruit asociat unic este Ioan Nistor, a preluat şi valorificat, în ultimii cinci ani, aproximativ 50 de tone de mărfuri confiscate de stat.
Ultimul transport important ajuns în depozitul consilierului, în luna mai, a fost un tir încărcat de usturoi confiscat de Garda Financiară. Marfa, cu o valoare de piaţă de aproximativ 200.000 de lei, a adus pentru societatea deţinută de consilier un profit net de 6.000 de lei.
Schema
Potrivit legii, autoritatea care confiscă marfa o poate vinde unui depozit autorizat la preţul stipulat în ultima factură de achiziţie aflată în registrele financiare ale societăţii care o cumpără, pentru respectivul produs. Cu alte cuvinte, prin încheierea unui contract la subpreţ cu un terţ, oricine poate convinge statul să-i vândă produsele sub valoarea de piaţă. „Nu este nimic ilegal. A existat şi un audit cu privire la asta. Nu a reieşit nicio ilegalitate”, a declarat Nistor.
„Articolul 17 din Legea 731 spune că preţul de vânzare se stabileşte după ultima factură de intrare. Dacă depozitul s-a aprovizionat cu banane la preţul de un leu, marfa confiscată va fi cedată de stat la acelaşi preţ. Statul încearcă să recupereze nişte bani înainte ca produsele să se strice, pentru a evita costurile incinerării lor“, susţine Radu Nicoară, şeful Biroului Valorificări din Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare. „Ordonanţele care reglementează modalitatea de valorificare a bunurilor perisabile intrate în proprietatea statului sunt clare. Predarea se face de cel care confiscă, Garda Financiară, Poliţia,