Anul universitar care a început este primul în care studenţii pot afla cât de performant este sistemul în care învaţă. „Adevărul" Constanţa vă spune cum a împărţit Ministerul Educaţiei programele oferite de unversităţile din Constanţa: de la A - cel mai bun, la F - cel mai slab.
Cele mai bune şi cele mai slabe universităţi în funcţie de programele de studiu au fost stabilite de Ministerul Educaţiei conform art. 193 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Principalul criteriu care s-a luat în calcul a fost cercetarea. Doar două facultăţi în categoria A În categoria A, considerată de top, doar două facultăţi din Constanţa au obţinut punctajul maxim. Este vorba despre Medicină Dentară şi Administrarea Afacerilor, ambele de la Universitatea „Ovidius" din Constanţa. Ce facultăţi sunt în clasa B În clasa B sunt înscrise domeniile informatică, asistenţă socială, ştiinţe politice, finanţe, Relaţii Economice Internaţionale, Biologie, Medicină, Farmacie, Ştiinţe ale comunicării, Psihologie, Ştiinţe ale educaţiei, Educaţie fizică şi sport, Filologie, Istorie, Teologie, Studii culturale şi arte vizuale, toate de la Universitatea Ovidius.
Universitatea Maritimă din Constanţa (UMC) a obţinut clasa B în domeniile Ingineria mediului, Inginerie şi management, Inginerie aerospaţială, Autovehicule şi transporturi. La Academia Navală „Mircea cel Bătrân" din Constanţa, în clasa B sunt Ingineria electrică şi energetică şi Ingineria industrială. Cele mai multe, în clasa C Cele mai multe facultăţi din Constanţa sunt cuprinse în clasa C, de mijloc, după criteriile Ministerului Educaţiei. De la Universitatea Ovidius au fost clasate cu C domeniile Artele spectacolului, Muzica, Matematica, Chimia, Ingineria chimică, Geografia, Fizica, Inginerie civilă şi instalaţii, Inginerie forestieră, Contabilitate, Marketing şi Ştiinţele administrative.
Academia Navală „Mircea cel Bătrân