Un sfert din fermierii români îşi gestionează cu dificultate terenurile sau întâmpină probleme atunci când încearcă să îşi extindă exploataţiile prin achiziţii de noi suprafeţe, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de consultanţă agricolă Agroadvice, parte a grupului Agricover, un business de 151,5 milioane de euro.
"În sudul ţării mai sunt puţine terenuri care au rămas nelucrate. Fermierii se uită cum să comaseze terenul sau încearcă să mai găsească teren pentru a-şi extinde fermele", a explicat Gabriel Ionescu, coordonator consultanţă în cadrul proiectului AgroManager, derulat de Agroadvice, cu ocazia prezentării publice a rezultatelor studiului.
Studiul, realizat pe un eşantion de 133 de ferme cu dimensiunea medie de 1.100 de hectare din sudul ţării, arată că circa 25% dintre fermieri întâmpină probleme în gestionarea terenurilor agricole, în timp ce 18% dintre cei chestionaţi au admis că le este greu să găsească terenuri noi pentru a-şi mări fermele.
"Este o mare problemă dacă eşti fermier şi vrei să mai cumperi teren să te extinzi. Nu poţi să cumperi pentru că sunt proprietari care nu vând, aşteaptă să mai crească preţul", explică Valentin Iliuţă, care deţine prin intermediul companiei sale Ildu circa 2.700 de hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi.
Preţul unui hectar de teren agricol variază între 1.000 şi 3.000 de euro în funcţie de judeţ, potrivit anunţurilor de vânzăre postate pe internet.
"În judeţul Călăraşi terenurile agricole costă între 1.500 şi 2.500 de euro/hectar în funcţie de suprafaţă care este scoasă la vânzăre", precizează Iliuţă.
Cotaţia terenurilor agricole din România este însă şi de 30 de ori mai mică decât în vestul Europei unde preţul unui hectar de teren se ridică şi la 50.000 de euro. Spre exemplu, în Danemarca un hectar de teren costă 28.000 de euro, în Olanda preţul urcă