Romania este a doua tara din lume dupa viteza conexiunilor Internet, fiind depasita la acest capitol doar de Coreea de Sud. Suntem chiar de trei ori "mai rapizi" decat useri din tari dezvoltate precum Statele Unite, Franta sau Germania, si asta in ciuda faptului ca avem preturi de cateva ori mai mici. Jucatorii din aceasta industrie, intervievati de DailyBusiness.ro, spun aproape la unison ca acest fapt se datoreaza in primul rand intarzierii cu care au fost implementate solutiile de conectivitate din tara noastra, care a permis ca tehnologiile dezvoltate sa fie de generatie mai recenta.
"Tarile din regiune au avut un decalaj istoric fata de cele din Europa de Vest in ceea ce priveste infrastructura, inclusiv cea de telecomunicatii. Totusi in cazul retelelor de telecomunicatii, acest decalaj a reprezentat in acelasi timp un avantaj, pentru ca, inca de la inceput, s-au implementat solutii recente de conectivitate, ce asigura viteze medii de acces la Internet superioare", au declarat reprezentantii Romtelecom.
Si operatorii din zona de retelistica spun ca dezvoltarea tarzie a acestui segment este principalul factor ce a dus la vitezele spectaculoase pe care conexiunile le au in prezent.
"Unul dintre avantajele unei tari precum Romania, in care sectorul telecomunicatiilor a inceput sa se dezvolte relativ tarziu, este tocmai faptul ca nu are o infrastructura invechita, care sa ii limiteze variantele de dezvoltare viitoare. Este astfel mai usor pentru piata locala sa creasca mai repede si sa implementeze cele mai noi tehnologii, cum ar fi LTE", a declarat Michele Gressani, country manager Ericsson Romania.
Acesta spune ca pentru a implementa tehnologiile care fac posibile aceste viteze foarte mari de acces la Internet, operatorii nu trebuie sa isi modifice complet infrastructura, ci trebuie, mai degraba, doar sa o modernizeze.