In vreme ce Statele Unite considera ca se poate ajunge, foarte rapid, la o intelegere cu Rusia pe tema scutului antiracheta european, Rusia este tot mai sceptica si isi analizeaza optiunile.
"Nu exista nicio sansa de a ajunge la o intelegere. Acum trebuie fie sa ne construim apararea antiracheta proprie, fie sa ne extindem potentialul nuclear", a declarat o sursa de la Kremlin, potrivit Interfax.
Rusia si Occidentul fac eforturi finale, scrie publicatia citata, pentru a ajunge la un compromis in chestiunea scutului antiracheta. SUA au oferit Rusiei posibilitatea de a semna o intelegere pe tema cooperarii in tehnologiile de aparare si de a institui doua centre comune de analiza.
Moscova si Washingtonul negociaza mai multe initiative americane, inclusiv cele privind apararea antiracheta, care implica schimbul de informatie si tehnologie. Centrele comune de analiza ar trebui sa proceseze si sa analizeze informatiile ruse si americane cu privire la lansarile de rachete si vor oferi un raspuns comun unei posibile lansari de rachete de catre o terta parte.
Cu toate acestea, "dialogul pe tema cooperarii antiracheta cu SUA intampina probleme mari. Sunt cateva elemente in pozitiile ambelor tari care sunt dificil de armonizat", a spus adjunctul ministrului de Externe rus, Serghei Riabkov.
Este prematur de spus daca Moscova va accepta propunerile americane.
"Ministerele de Externe si ale Apararii iau in considerare optiunile de cooperare. Propunerea de instituire a unor centre comune a fost facuta si le multumim americanilor, insa este imposibil sa cooperezi fara o fundatie", spune acesta.
Rusia doreste, de fapt, sa obtina garantii legale ca sistemul american antiracheta nu va viza fortele strategice nucleare ale Rusiei inainte de a declansa cooperarea, iar americanii nu sunt deocamdata pregatit