Seceta şi lipsa ajutoarelor pentru producătorii locali scumpesc produsele româneşti
Preţul produselor, importate sau nu, va creşte din cauza scumpirii materiilor prime
Producătorii, bucuroşi că reducerea puterii de cumpărare este compensată de scăderea cantităţii produselor făcute în casă
Anul agricol, în general unul bun, nu se va traduce şi prin preţuri scăzute la conservele de legume şi fructe. Motivele principale: ploile puţine şi lipsa de putere financiară a producătorilor. Dar, chiar dacă producţia nu a fost compromisă, producătorii mai au o problemă mare: lipsa unei cereri puternice.
Dacă ne uităm în supermarketuri, hypermarketuri şi în pieţe avem impresia de abundenţă, însă nu e vorba de o inflaţie de produse conservate din fructe şi legume, ci e vorba de borcane şi conserve care îşi aşteaptă cumpărătorii. Românii cumpără mai puţin, iar ritmul de înnoire a mărfii este unul lent, aşadar stă mai mult în galantare şi pe tarabe. Cea mai proastă veste este aceea legată de preţuri. Atât produsele româneşti, cât şi cele de import se vor scumpi. Toamna acestui an este mai degrabă sezonul cu roade bune, dar scumpe.
Produsele româneşti se vor scumpi din mai multe motive, este de părere proprietara Sonimpex, firma care produce Magiunul de prune Topoloveni, dar principalele motive fiind ploile slabe din ultimele două luni şi lipsa unui sprijin financiar pentru producătorii locali din partea instituţiilor avizate.
"În România, cele mai scumpe produse nu sunt cele de import, ci acelea produse la noi. Produsele româneşti sunt foarte scumpe. Din propria experienţă pot spune că lipsa ploilor din lunile august şi septembrie a scumpit materia primă pentru produsele mele. Prunele se vând şi cu 4 lei pe kilogram. E foarte mult. Mai este şi problema ajutoarelor pentru producătorii locali de fructe şi legume. Aceştia nu pot să acceseze fon