În timp ce economia clujeană a pierdut unul dintre principalii actori, concernul finlandez Nokia, judeţul a reuşit să atragă o avalanşă de investiţii publice. Indiferent că ele provin din bugetul Uniunii Europene, din cel naţional, din cel judeţean ori din cel local, aceste proiecte ar putea reduce impactul plecării Nokia.
Premierul Emil Boc, aflat sâmbătă la Cluj, a declarat că plecarea Nokia va influenţa prognoza de creştere economică a României pentru anul viitor. El a adăugat că Guvernul va încerca să minimizeze impactul acestei plecări. Şeful Guvernului a mai spus că tot ceea ce se întâmplă în Europa şi în lume afectează România pentru anul viitor. Emil Boc a declarat că şi plecarea Nokia este o consecinţă a evoluţiilor internaţionale.
Premierul a adăugat că va încerca să atragă noi investiţii şi să dezvolte cele existente, în aşa fel încât creşterea economică să nu fie afectată. Emil Boc a mai spus că reformele mari, structurale, au fost făcute în România şi că acestea trebuie să fie finalizate. El a mai afirmat că Guvernul trebuie să pună un accent major pe fiecare loc de muncă din România. El a promis că se va ocupa de susţinerea tuturor investiţiilor străine şi române din România.
Emil Boc a mai spus că decizia Nokia referitoare la plecare a fost foarte rapidă şi luată într-un interval foarte scurt de timp.
De asemenea, el a mai declarat că plata unor despăgubiri mai consistente de către Nokia pentru angajaţii de la Jucu depinde de forţa de negociere a sindicatelor. Nokia a oferit trei salarii compensatorii, dar şeful CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a cerut câte 60 de salarii compensatorii pentru fiecare angajat. Negocierile vor începe azi.
Lucrările la Autostrada Transilvania vor fi reluate
Printre proiectele care au scopul de a resuscita economia clujeană se numără cele de infrastructură. Astfel, Emil Boc, a anunţat că tro