Problemele profesorilor sunt din ce în ce mai multe şi mai grave. În vreme ce oamenii politici caută soluţii în dezbateri mai mult sau mai puţin sterile, zeci de dascăli abandonează sistemul de învăţământ.
La Constanţa, din peste 16 reprezentanţi ai Parlamentului, doar trei au răspuns, sâmbătă, invitaţiei Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar pentru a dezbate punctele critice din învăţământ. Este vorba de Matei Radu Brătianu (PSD), Mihai Lupu (PNL) şi Maria Stavrositu (PD-L), care s-au arătat împotriva politizării educaţiei, cu toate că, de-a lungul timpului, în multe cazuri culoarea carnetului de partid a dictat soarta unor directori şi inspectori şcolari, împotriva nerespectării hotărârilor judecătoreşti privind repunerea drepturilor salariale, dar şi a nerespectării de către administraţiile locale a cheltuielilor de transport pentru dascălii navetişti. În plus, au fost semnalate, de către sindicalişti, şi alte neajunsuri din învăţământ, cum ar fi condiţiile din şcoli şi lipsa mijloacelor moderne de învăţământ.
Parlamentarii promit salvarea educaţiei
„Profesorii nu sunt priviţi ca formatori de oameni, ci ca simpli meseriaşi. Unde este motivaţia acestor oameni care muncesc? Pe lângă cele 4-5 ore de la şcoală, mai muncesc 6 ore acasă", a spus Mihai Lupu. „Cei care suntem în opoziţie o să încercăm să promovăm proiecte de lege prin care să rezolvăm unele dintre problemele profesorilor. Din punctul meu de vedere, două lucruri ar fi esenţiale. Primul se referă la majorarea sumelor alocate educaţiei, pentru că altminteri aceasta nu va supravieţui şi nu va fi capabilă să-şi păstreze oameni de calitate în sistem, şi al doilea ar fi depolitizarea, pentru că altfel vom înlocui încetul cu încetul programele de învăţământ din toate domeniile cu programe politice. Fiecare profesor se va strădui din răsputeri să fie pe placul