Criza economică a făcut ca Întreprinderile mici şi milocii – IMM să acceseze tot mai greu credite bancare. În plus, proporţia creditelor neperformante a crescut între 2007 şi 2010 în 19 din cele 20 de state membre UE pentru care au fost comunicate date. Din păcate România n-a comunicat datele privind creditele contractate de IMM-uri.
Cea mai mare creştere în refuzurile băncilor de a corda credite IMM-urilor s-a observat în Bulgaria (de la 3% în 2007 la 36% în 2010), Irlanda (de la 1% la 27%) şi Letonia (de la 4% la 26%). Insuccesul înregistrat de aplicanţii pentru un credit a scăzut doar în Suedia, de la 9% în 2007 la 6% în 2010.
În 2010, cea mai mare pondere a refuzului de acordare a unui credit pentru IMM-uri s-a înregistrat în Bulgaria (36%), în Irlanda (27%), Letonia (26%), Olanda (23%), Lituania şi Marea Britanie, ambele cu câte 21%. Ponderile cele mai mici s-au înregistrat în Finlanda (0,2%), Malta (2%), Cipru şi Polonia, ambele cu câte 4% şi Italia (5%).
Datele au fost calculate de către biroul oficial de statistică al Uniunii Europene, Eurostat şi sunt bazate pe o anchetă ce a cuprins 25.000 de IMM-uri. Prin acest studiu s-a avut în vedere şi cele mai dinamice întreprinderi, nevoile de finanţare viitoare şi factorii care limitează dezvolatarea IMM-urilor.
Cele mai mari descreşteri ale ratelor de succes la solicitatarea unei finanţări bancare s-au înregistrat în Bulgaria, Irlanda, Danemarca şi Lituania. Excluzând cererile de împrumut refuzate, dosarele de credit pot fi împărţite în categoria celor care au fost aprobate conform cererii, şi cele care au fost aprobate parţial, sau în condiţii mai dificile pentru aplicanţi.