Nu în toate cazurile cancerul de sân este fatal. Medicii oncologi susţin că tratamentul acestei boli a fost îmbunătăţit în ultimii ani, astfel că mii de femei sunt vindecate în fiecare an.
Potrivit specialiştilor, un cancer mai puţin extins este mai uşor de tratat decât unul avansat sau metastazat. Astfel că diagnosticarea timpurie este vitală.
Cele mai comune metode de depistare a cancerului mamar includ:
● Autoexaminarea sânilor. Aceasta este o procedură simplă pentru detectarea nodulilor mamari. Medicul vă va explica cum se face auto-examinarea periodică a sânului pentru că astfel pot fi detectate formaţiunile tumorale sau modificările ţesutului glandei mamare. Majoritatea formaţiunilor tumorale mamare (noduli) sunt benigne (necanceroase) şi pot fi îndepărtate fără nicio problemă. Totuşi, cel puţin unul din 10 noduli va fi de natură neoplazică. Dacă depistaţi vreun nodul, contactaţi medicul cât mai repede posibil.
● Examinarea clinică a sânilor. Aceasta constă în examinarea (inspecţia, palparea) de către medic a sânului şi a axilei pentru depistarea unor noduli sau altor formaţiuni anormale.
● Mamografia este o radiografie mamară care poate adesea depista tumori care sunt prea mici pentru a putea fi palpate de medic.
● Ecografia. Folosirea de ultrasunete pentru a genera o imagine a glandei mamare.
● Biopsia. Prelevarea si examinarea sub microscop a unei probe de ţesut pentru a se depista existenţa celulelor canceroase.
● Rezonanţa magnetică nucleară (RMN). Această tehnică, ce nu foloseşte radiaţii, oferă o imagine tridimensională a glandei mamare şi poate fi mai exactă decât mamografia în detectarea anumitor anomalii ale ţesuturilor moi.
Când medicul suspectează un cancer mamar care s-a răspândit în organism (a metastazat) poate recomanda teste suplimentare care includ:
● Computer tomografia - care redă imagin