Comerţul cu alimente, băuturi şi tutun s-a redus cu peste o zecime în august, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Raportate la luna iulie, vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 2,5%, iar cele de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 3,3%, în timp ce comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule, în magazine specializate a crescut cu 0,6%. Astfel, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a scăzut pe ansamblu cu 3%,
Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării au fost în trimestrul al doilea de 2.408 lei, în creştere cu 90 de lei comparativ cu primul trimestru, iar cheltuielile au crescut cu 61 lei, la 2.159 lei.
Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei.
Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în perioada analizată, în medie, 43,3% din consumul gospodăriilor, în creştere cu 1,3 puncte procentuale faţă de primul trimestru al anului.
O componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei). În trimestrul d